Home

Délnyugat ázsia országai

Délnyugat-Ázsia országai - Diagra

Húzza el és tegye a jelölőtűket a megfelelő helyre. Jemen, Omán, Szaud-Arábia, Izrael, Törökország, Irak, Irán, Perzsa-öböl menti országok About this Worksheet. This is a free printable worksheet in PDF format and holds a printable version of the quiz Délnyugat- Ázsia országai.By printing out this quiz and taking it with pen and paper creates for a good variation to only playing it online

Délnyugat- Ázsia országai - Printabl

Délkelet-Ázsia: országok - Térképes kvízjátékok: A Seterra egy ingyenes, térképes kvízjáték - segítségével megjegyezheted a világ országait, városait és egyéb földrajzi egységeit Délnyugat-Ázsia legősibb szerkezeti egységét az Arab-ősmasszívum alkotja, ahol a mélyben ősi kőzeteket találunk (pl. gneisz), de a területet a későbbi korok üledékei fedik. A középidei hatalmas tengerelöntések maradványainak tekinthetők a hatalmas mészkővidékek a közép-arábiai lépcsővidék területén Délkelet-Ázsia ázsiai régióba azon országok tartoznak, amelyek Kínától délre, Indiától keletre és Ausztráliától északra fekszenek. A régió tektonikus lemezek találkozásán helyezkedik el, ezért erős szeizmikus és vulkanikus aktivitás jellemző rá. Délkelet-Ázsia két földrajzi egységből áll: a szárazföldből (Indokínai-félsziget) és az attól keletre.

Ez a ranglista jelenleg privát. Kattintson a Megosztás és tegye nyílvánossá Ezt a ranglistát a tulajdonos letiltotta Ez a ranglista le van tiltva, mivel az opciók eltérnek a tulajdonostól. Beállítások visszaállítás Délkelet-Ázsia országai A túlnépesedett India A kőolaj és a gyér legelők földje: Délnyugat-Ázsia Nemzeti parkok, vadregényes tájak Ázsiában (kiegészítő anyag) Mit tanultunk Ázsiáról? A kontinensekről tanultak összefoglalása Kontinensünk: Európa. Ázsia országai . ország főváros ország főváros Brunei Bandar Seri Begawan Afganisztán Kabul Arab Emírségek Abu-Dzabi Banglades Dakka (Dhaka) Fülöp-szigetek Manila Bhután Thimbu Bahrein El-Manama India Újdelhi Indonézia Jakarta Japán Tokió Irak Bagdad Jemen Szanaa. Népesség - Országok listája - Az oldal aktuális és múlbeli adatokat, elorejelzéseket, statisztikákat és grafikonokat tartalmaz.Ázsia -Népesség - Országok listája - Az oldal aktuális és múlbeli adatokat, elorejelzéseket, statisztikákat és grafikonokat tartalmaz

This is an online quiz called Délnyugat- Ázsia országai. There is a printable worksheet available for download here so you can take the quiz with pen and paper. Your Skills & Rank. Total Points. 0. Get started! Today's Rank--0. Today 's Points. One of us! Game Points. 12. You need to get 100% to score the 12 points available Délnyugat-Ázsia országai. A gazdaságot meghatározó kőolaj Nézzük meg a kőolaj mennyiségét a térségben a tankönyv 194. oldalának 1.6-os ábráján! - A világ kőolajkészletének 2/3 -a, - a világ földgázvagyonának 1/3 -a itt található Az Ázsia távoli részei közötti felfedezőutak már az i. e. 6. században elkezdődtek I. Dareiosz perzsa király parancsára, amikor is a perzsák az Indus torkolatát derítették fel. Az európaiak az ókorban csak Délnyugat-Ázsia egyes részeit ismerték (a görög és római hódítások révén) DÉLNYUGAT-ÁZSIA. AFGANISZTÁN. Kabul - kulturális és kereskedelmi központ, a hegyszorosok ura 1830 m tszf. Magasságban, híres bazár, Stein Aurél sírja. Khyber-hágó - stratégiai fontosságú átjáró Peshawar (PAK) felé. Délnyugat-Ázsia: Egészségügyi kockázatok utazáskor. Különösen azoknak, akik szakmai okból gyakran vagy hosszabb ideig tartózkodnak valamely délkelet-ázsiai országban, illetve azoknak, akik eleve valamilyen egészségügyi problémával küzdenek, továbbá minden odautazónak tisztában kell lennie a lehetséges fertőző.

Ázsia a legnagyobb és legnépesebb kontinens.Területe 44,5 millió km². Ez a Föld teljes területének 8,7%-át teszi ki, a szárazföldeknek pedig a 29,8%-át. Az emberi népesség mintegy 60%-a itt él. Ázsia átnyúlik a déli féltekére is, kiterjedése észak-déli irányban 11 000 km; kelet-nyugati irányban 9000 km Az Arab-félsziget egy nagy kiterjedésű, Délnyugat-Ázsia és Afrika találkozásánál fekvő, zömmel sivatag borította földrajzi terület, a Közel-Kelet része, mely hatalmas kőolaj- és földgázkészleteinek köszönhetően nagy gazdasági és politikai jelentőségre tett szert a 20. században.Kulturális tekintetben elsősorban mint az iszlám szülőföldje ismert

A közel kelet földrajzi entitásai: Elhelyezkedés: Délnyugat-Ázsia, Északkelet-Afrika A Közel-Kelet országai: Irak, Irán, Szaúd-Arábia, Egyiptom, Jemen. Ázsia országai (266. oldal) Délnyugat-Ázsia (267. oldal) Izrael (270. oldal) India (271. oldal) Délkelet-Ázsia (274. oldal) Kína (276. oldal) Japán (282. oldal) Amerika (285. oldal) Kanada (288. oldal) Amerikai Egyesült Államok (USA) (290. oldal) Mexikó és Közép-Amerika (298. oldal) Dél-Amerika országai (299. oldal) Brazília. Ázsia térségei és országai Délnyugat-Ázsia Dél- és Délkelet-Ázsia Kelet-Ázsia és Belső-Ázsia Ázsia országai Független államok Függő területek Nem elismert, de facto államok Bizonytalan státuszú területek Ázsián kívüli állam ázsiai terület Ázsia a legnagyobb és legnépesebb kontinens.Területe 44,5 millió km². Ez a Föld teljes területének 8,7%-át teszi ki, a szárazföldeknek pedig a 29,8%-át. Az emberi népesség mintegy 60%-a itt él. Ázsia átnyúlik a déli féltekére is, kiterjedése észak-déli irányban 11 000 km; kelet-nyugati irányban 9000 km. Európával együtt alkotja Eurázsiát, amelynek Ázsia a.

Délkelet-Ázsia: országok - Térképes kvízjátéko

 1. Ázsia Ázsia domborzata, vizei és ásványkincsei Ázsia középhőmérséklete és csapadékmennyisége Azsia egyéb tematikus térképei Ázsia országai Ázsia népsűrűsége Ázsia felosztása Észak-Ázsia Délnyugat-Ázsia A Perzsa-öböl Izrael és Libanon Dél-Ázsia Japán A csendes-óceáni tűzgyűr
 2. Irakról: Elhelyezkedés: Délnyugat-Ázsia Főváros: Bagdad Legnagyobb város: Bagdad Nagyobb városok: Baszra, Najaf, Amarah, Karbala, Al Fallujah, Ar Rutbah.
 3. 9 Ázsia térségei és országai; 10 Délnyugat-Ázsia; 11 Dél- és Délkelet-Ázsia; 12 Kelet-Ázsia és Belső-Ázsia; 13 Ázsia országai. 13.1 Független államok; 13.2 Függő területek; 13.3 Nem elismert, de facto államok; 13.4 Bizonytalan státuszú területek; 13.5 Ázsián kívüli állam ázsiai területe; 14 Jegyzetek; 15.

Horváth Márton - 10. évfolyam - Délnyugat-Ázsia országai. Tanítási tervezet ; Vásárhelyi Dalma - 9. évfolyam - A tavak. Tanítási tervezet; Csoportfeladatok; Domokos Andrea - 7. évfolyam - Amerika földrajzának összefoglalása. Tanítási tervezet; Maszlag Szilvia - 5. évfolyam - Utazás a téképen. Tanítási. 37. Ázsia éghajlata 105 Olvasmány: Ázsia természetes növényzete és állatvilága 108 38. Ázsia vízrajza 110 39. Ázsia lakossága 111 40. Délnyugat-Ázsia és országai I. 113 41. Délnyugat-Ázsia és országai II. 117 42. Délnyugat-Ázsia és országai III. 120 Olvasmány: Irak, Irán, Afganisztán 122 43. Dél-Ázsia természeti. Mivel keveset tartózkodik a méheken, többnyire a fiasításba húzódva tölti életét, ezért nehezen megfigyelhető, és jelenléte már csak a jelentős fertőzöttség esetén állapítható meg. A gombféreg inkább jellemző mérsékelt éghajlat alatt, mint trópusi területeken. Különösen a szív-és érrendszeri betegségben és tüdőbetegségben, asztmában, allergiában.

Délnyugat-Ázsia tájai Regionális földrajz Sulinet

Délnyugat ázsia ppt — ázsia földrajza beszámoló 1

Délkelet-Ázsia - Wikipédi

Délnyugat-Ázsia (= Közel-Keletnek is nevezik) Elhelyezkedés: - három földrész határán: Ázsia, Európa, Afrika - nagy része az Arab-félszigeten helyezkedik el - 18 állam alkotja, a legfontosabbak: o Törökország o Irán o Szaúd-Arábia o Irak o Izrael o Ciprus (Földközi-tenger szigetországa, tagja az EU-nak Dél-Ázsia lehatárolása, országai, kapcsolatai Dél-Ázsia lehatárolása egyes elemeiben némileg vitatott, de alapvetően egységes, és az ENSZ besorolása alapján nyolc ország tartozik ide. Kiemelkedik nagy népességével és területével India (IND) (amelyről külön rész szól) Délnyugat-Ázsia országai: • Mezőgazdaság: A mezőgazdaság számára kedvező feltételekkel rendelkeznek, amely lehetővé teszi, hogy a világpiacon az ültetvényeken megtermelt sajátos trópusi és szubtrópusi terményekkel jelenjenek meg: Kaucsuk - Malajzia, Thaiföl

Délnyugat-Ázsia - Diagra

Kelet-Ázsia országai. KELET-ÁZSIA DOMBORZATA. TIANZI. ÉGHAJLATA. Kelet-Ázsia vegetációs övezete. Ázsia vízrajza. KÖSZÖNÖM A FIGYELMET ! INDIAI.ÖCEÁN Délnyugat-Ázsia Dél-Ázsia Délkelet-Ázsia Közép-Ázsia Kelet-Ázsia Észak-Ázsia O Ázsia regionális felosztása . ESZAX-KOREA Lllånbåtor DÉL- TENGER KINA EA Ázsia országai DRAFT. an hour ago. by horvathildi. Played 0 times. 0. 10th - 12th grade . Geography. 0% average accuracy. 0. Save. Melyik ásványkincsnek köszönhetik a Délnyugat-Ázsiai országok a gazdasági fejlődésüket? answer choices . kőolaj. vasérc. hogy Ázsia egyes területein kicsi, máshol pedig nagy a.

Délkelet-Ázsia országai - Földrajz 7

Délnyugat ázsia ppt Délnyugat- Ázsia by Chrenko Tíme . mediterrán éghajlat: citrom, narancs, zöldség, grépfrút, szőlő, dohány száraz művelésű terület őszi búza, árpa, olajbogyó állattenyésztés juh, kecske, baromfi trópusi sivatag termelés csak az öntözött oázisokban datolya beduin: ló, kecske, juh, teve tengervíz sótalanítás Az hogy egy szél délnyugati az azt jelenti hogy délnyugat felé fúj vagy azt hogy délnyugatról fúj valahova? - Válaszok a kérdésre. Elfogadom. Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa. Délnyugat-Ázsia. Délnyugat-Ázsia alatt az Arab-félszigetet értjük, országai közé tartozik Bahrein, Irak, Izrael, Jemen, Jordánia, Katar, Kuvait, Libanon. Dél- és Délkelet-Ázsia PAGEO Geopolitikai Kutatóintéz Délkelet-Ázsia országai. DÉLKELET-ÁZSIA DOMBORZATA. ÉGHAJLATA. ÉGHAJLATA MONSZUN Kereskedelem. TURIZMUS. KÖSZÖNÖMA FIGYELMET ! INDIAI.ÖCEÁN Délnyugat-Ázsia Dél-Ázsia Délkelet-Ázsia Közép-Ázsia Kelet-Ázsia Észak-Ázsia O Ázsia regionális felosztása . MIANMAR THAIFOLD KAMBODZSA ANDAMAN- Kuala mpur INGAPÜR INDIA.

9 789636 976712 MS-4105 foldrajz atlasz borito_2011.qxd 2013.03.06. 10:06 Page Az olaj birodalma Dél-Nyugat Ázsia Az olaj birodalma Dél-Nyugat Ázsia A békétlen Közel-Kelet Arab; török; perzsa népek iszlám /mohamedán/ Mekka Vallási, politikai ellentétek Mérhetetlen szegénység Izrael /a legfejlettebb ország/ öngyilkos merényletek Kőolajban gazdag országok életszínvonal emelkedés Mostoha természeti viszonyok Arab-tábla, Eurázsiai. Délnyugat-Ázsia országai. Délnyugat-Ázsia országai. 435. Gruppen-Puzzle. Ázsia újonnan iparosodott országai. Ázsia újonnan iparosodott országai. 126. Gruppenzuordnung. über LearningApps.org Impressum Datenschutz / Rechtliches. 2. Európa éghajlatai: Éghajlat Évszakok Csapadék Folyók vízjárása Természetes növényzet.

Népesség - Országok Listája - Ázsi

Змістовий модуль 5. / 5. tartalmi modul: Délnyugat-Ázsia országai Тема 11. 11. téma: Az Arab-félsziget ál-lamai: Szaúd-Arábia, Je-men, Omán, Egyesült Arab Emír-ségek, Katar, Bahrein és Kuvait 14 2 2 - - 10 14 1 - - - 13 Тема 12. 12. téma: A Termékeny félhold ál-lamai: Irak Délnyugat-Ázsia országai 128-131 55-56 A munkafüzet megfelelő részei 47. március 11. Összefoglalás 132-135 57-59 A munkafüzet megfelelő részei 48. március 11. Számonkérés sorszám Középiskolai földrajzi atlasz Földrajz 7.A 2014-2015 tanév Gruber László - Huszár Tamás: Földrajz 7 Ázsia Ázsia domborzata, vizei és ásványkincsei Ázsia középhőmérséklete és csapadékmennyisége Ázsia egyéb tematikus térképei Ázsia országai Ázsia népsűrűsége Ázsia felosztása Észak-Ázsia Dél-Ázsia Délnyugat-Ázsia A Perzsa-öböl Izrael és Libanon Japán A csendes-óceáni tűzgyűrű Afrika Afrika domborzata, vizei és ásványkincsei A Szuezi-csatorna Afrika. Ázsia, a legnagyobb kontinens 38; A változatos felszínű Ázsia 40; Ázsia éghajlata, élővilága és vízrajza 42; A Föld legnépesebb országa: Kína 44; A világgazdaság egyik központja: Japán 46; Délkelet-Ázsia újonnan iparosodott országai 48; A túlnépesedett India 50; A kőolaj és a gyér legelők földje: Délnyugat-Ázsia 5 A közel kelet földrajzi entitásai: Elhelyezkedés: Délnyugat-Ázsia, Északkelet-Afrika. A Közel-Kelet országai: Irak , Irán , Szaúd-Arábia , Egyiptom , Jemen , Jordánia , Kuvait , Szíria , Libanon , Bahrein , Törökország , Izrael Töltse le a Politikai Térkép az Arab-félsziget fővárosa, a nemzeti határokon, a folyók és a.

Ázsia

A statisztikák szerint mindössze két fok átlagos eltérést tapasztalhatunk a januári és a júliusi középhőmérséklet között 61. Ázsia országai (Kína, Japán, India, Délkelet-Ázsia újonnan iparosodott és iparosodó országai, Délnyugat-Ázsia) 62. Nyugat-Ázsia, az arab világ. 63. Ausztrália és Óceánia földrajza 64 Magyarország, Európa, Afrika, Ázsia, Amerika, Ausztrália és Óceánia földrajza, az országok természeti és társadalmi értékei egyetemi.h libanoni font ( LBP ) Terület. 10 452km 2. Népesség. 3 874 050 (2006) Nyelv. Arab. Vallás. Muzulmán 70%, keresztény 30 %

Délnyugat- Ázsia országai Quiz - PurposeGames

Ázsia - Wikipédi

Grúzia domborzati térképe

Délnyugat-Ázsia: Egészségügyi kockázatok utazásko

Kuvaitról: Elhelyezkedés: Délnyugat-Ázsia Főváros: Kuvaitváros Legnagyobb város: Kuvaitváros Nagyobb városok: Abdali, Al Jahra, Al Abdaliyah, Al Wafrah. 1. TANTÁRGYLEÍRÁS Tantárgy neve: Kontinensek tájföldrajza 2. Tárgyfelelős: Siskáné Dr. Szilasi Beáta, egyetemi docens Tantárgy kódja: MFKST730001 Tárgyfelelős tanszék/intézet: Földrajz- Geoinformatika Intézet Tantárgyelem: kötelező Javasolt félév: 3. Előfeltételek: MFKST720001 Óraszám/hét (ea+gyak): 3+1 Számonkérés módja (a/gy/v): aláírás é

Egy útmutató a szlovákiai 6 borvidék felfedezéséhez

Ázsia - 万维百

 1. Libri Antikvár Könyv - Könyv ára: 1890 Ft, Képes földrajzi atlasz középiskolásoknak - Mészárosné Balogh Ágnes (összeáll.), FÜLSZÖVEG Mi található az atlaszban? Az atlasz bevezető lapjai bemutatják a Világegyetem és a Naprendszer felépítését, a különböz
 2. Ázsia Ázsia felszíne 68 Ázsia országai 70 Nyugat- és Közép-Szibéria 72 Kelet-Szibéria 74 Közép-Ázsia 76 Törökország, a Közel-Kelet 78 Izrael, Libanon 80 A Perzsa-öböl 82 Délnyugat-Ázsia 84 Dél-Ázsia 86 Az Indokínai-félsziget 88 A Maláj-szigetvilág 90 Indonézia keleti része, Pápua Új-Guinea 92 A Fülöp-Szigetek 9
 3. t 30 kis sziget)
 4. Elhelyezkedés: Délnyugat-Ázsia, Kaukázus, Fekete-tenger partján Autonóm területek: Abházia, Dél-Oszétia, Adzsária Közigazgatási beosztás: kilenc régió: Alsó-Kartli Guria Imereti Kaheti Mcheta-Mtianeti Racsa-Lecshumi és Alsó-Szvanéti régió Sida Kartli Szamche-Dzsavaheti Szamegrelo-Felső-Szvanéti régi
 5. Ázsia Ázsia domborzata, vizei és ásványkincsei Ázsia középhőmérséklete és csapadékmennyisége Ázsia egyéb tematikus térképei Ázsia országai Ázsia népsűrűsége Ázsia felosztása Észak-Ázsia Dél-Ázsia Délnyugat-Ázsia A Perzsa-öböl Izrael és Libanon Japán A csendes-óceáni tűzgyűrű Afrika Afrika domborzata.
 6. dennapjaikat

Arab-félsziget - Wikipédi

A) A zsákmányoló életmód meghaladását megalapozó, a produktív termelést kifejlesztő gócok, az állatdomesztikáció és a növények művelésbe-vételének centrumai: Kis-Ázsia, Délnyugat-Ázsia, Etióp-magasföld. B) A produktív termelés fejlett színterei: a) folyamvölgyi civilizációk (Egyiptom, Mezopotámia) Ázsia politikai térképe Ázsia országaival. Ázsia országai. A képre kattintva megtekinthető a nagyobb változat

Katar térképek

Közel-Kelet domborzati térkép

Közép-Ázsia. Kuala Rokat: a Misszió: Lehetetlen tévésorozat The Seal című távoli keleti országa . Az epizód elején a szalagsorban kicsi, de stratégiai nemzet az indiai-kínai határon.; Tádzsikisztán: Közép-ázsiai ország Lol-ból :-); Takisztán: egy közép-ázsiai ország, az ArmA II: Arrowhead operáció számítógépes játékából 6/6 Egészségügyi kockázatok: Délnyugat-Ázsia Délkelet-Ázsiához az indokínai félsziget és a maláj szigetvilág tartozik. Országai Brunei, Kambodzsa, Indonézia, Laosz, Malajzia, Mianmar, a Fülöp-szigetek, Szingapúr, Thaiföld és Vietnam ÁZSIA FÖLDRAJZA Beszámoló 1. Ázsia természetföldrajzi képe Általános adatok: Területe 44,4 millió km². Ez a Föld teljes területének 8,7%-át teszi ki a szárazföldeknek pedig a 29,8%-át. Ázsia átnyúlik a déli féltekére is, kiterjedése észak-déli irányban 11 000 km; Kelet-nyugati irányban 9000 km A Himalája országai Tigrisek Délnyugat-Ázsia: Ázsiai zene Mit csinál egy gésa? Mit csinál egy gésa? 2. Hirosima és Nagaszaki Hirosima és Nagaszaki 2. Hirosima és Nagaszaki 3. Szaddam Huszein India és Kína összehasonlítása India és Kína összehasonlítása 2. India és Kína összehasonlítása 3 A Brit-szigetek országai (Nagy-Britannia, Írország) 72 6.1. Ázsia és Óceánia földrajzi áttekintése 215 6.2. Ázsia és Óceánia turizmusa 218 6.2.1. A Közel-Kelet (Délnyugat-Ázsia) 220 6.2.2. Dél-Ázsia 224 6.2.3. Délkelet-Ázsia 228 6.2.4. Kelet-Ázsia 232 6.2.4.1. Kína 23

Földrajz érettségi - Tanuló Társadalo

 1. 1. Ázsia partvonala és határai 2. Ázsia felszíne 3. Ázsia éghajlata 4. Ázsia vízhálózata 5. Ázsia természetes növényzete 6. Délnyugat-Ázsia 7. Dél-Ázsia 8. Délkelet-Ázsia 9. Bels Q- és Kelet-Ázsia 10. Közép-Ázsia 11. Észak-Ázsia 12. Világtérkép I. 13. Afrika partvonala és határai 14. Afrika felszíne 15. Afrika.
 2. Azerbajdzsánról: Elhelyezkedés: Délnyugat-Ázsia Főváros: Baku Legnagyobb város: Baku Nagyobb városok: Astara, Martuni, Akstafa, Saki, Xaçmaz, ALi Bayramli.
 3. Délnyugat-Ázsia országai: • Mezőgazdaság: A mezőgazdaság számára kedvező feltételekkel rendelkeznek, amely lehetővé teszi, hogy a világpiacon az ültetvényeken megtermelt sajátos trópusi és szubtrópusi terményekkel jelenjenek meg: Kaucsuk - Malajzia, Thaiföld Pálmaolaj - Malajzia, Indonézi
 4. Délnyugat-Ázsia Földrajz: Terület: 647 497 km 2 , Magyarországnál kb. 7-szer nagyobb. Fekvés: A Szovjetunió közép-ázsiai területei és az Indiai-félsziget között
7Ázsia felszíne - Tananyagok

Délnyugat-Ázsia Dél- és Délkelet-Ázsia Kelet-Ázsia és Belső-Ázsia Ázsia országai Független államok Függő területek Nem elismert, de facto államok Bizonytalan státuszú területek Ázsián kívüli állam ázsiai területe Az országok régiónként Jegyzete Országok. Magyarország Euró övezet Európa Németország Ausztria. Ázsia több kultúra bölcsője, ezért itt mindenféle vallással találkozhatsz. Ezen felül a világ legnagyobb és leglátogatottabb kontinense. A TripAdvisor (utazással és turizmussal folgalkozó weboldal) 2017-es ranglétráján 25 ázsiai helyszínt találhatunk, ebből az első 11-et most mi is bemutatjuk Kontinensek és országok listája és Ázsia országai · Többet látni Arab Emirátusok, gyakran csak Arab Emírségek, rövidítve magyarul EAE, angolul UAE) olajban gazdag monarchia Délnyugat-Ázsiában, a Közel-Keleten, az Arab-félsziget délkeleti részén, a Perzsa-öböl délnyugati partján Jordániáról: Elhelyezkedés: Délnyugat-Ázsia Főváros: Amman Legnagyobb város: Amman Nagyobb városok: Irbid, Aqaba, Maan, Petra, Al JAfr, Al Karak, Al Qaranah. 9. Ázsia fejlődik A. Ázsia országai hosszú éveken keresztül elzártan éltek, a régi hagyományokat őrizve. Napjainkban jelentős gazdasági fellendülés figyelhető meg Délnyugat-Ázsiában, India gazdasági életének egyes területein, Kína pedig felzárkózott az USA és Japán mellé gazdasági termelési értékek tekintetében